monique de greef logo

Een vrijgevig briefje

Op hoge hakken loopt Priscilla door de stad. Haar nieuwe mantelpakje knelt en haar Dior tas hangt zwaar aan haar arm. Haar hak blijft tussen twee straatstenen klemmen en breekt af. Priscilla grijpt zich vast aan een metalen  hek en begint te schelden.

Op de grond zit een ongewassen bedelaar op een smerige deken.

Priscilla bukt zich om haar schoenen uit te trekken. De hand van de bedelaar verdwijnt onder zijn vieze jas. Zijn smerige vingers duwen iets in haar hand. Priscilla kijkt ernaar. Het is een briefje van € 20,-.

Ze wil het teruggeven. Met resolute stem zegt de bedelaar:  ‘Mejuffrouw, u heeft het harder nodig dan ik.’

 

Een oude roestige truck stopt voor een witte villa. Een man met een bierbuik in een mouwloos shirt stapt uit.

Terwijl hij zijn broek ophijst,  loopt hij naar de voordeur.

Priscilla doet open. ‘U komt voor het bankstel?’

De man knikt. Samen gaan ze naar de woonkamer waar een prachtige witleren bank staat. Priscilla vraagt of het gaat lukken.

Met veel moeite sleept de man de bank naar de truck en hijst hem achterin.

Priscilla staat bij de voordeur en kijkt toe. De man vraagt: ‘Wat krijgt u van me?’

Priscilla wuift de vraag weg. Ze reikt hem een briefje van € 20,- aan. ‘Voor de moeite,’ zegt ze.

 

De man rijdt met zijn truck een woonwijk in. Tussen de huizen zijn oranje vlaggetjes opgehangen. Mensen zitten op de stoep op tuinstoelen. Hier en daar staat een kratje bier.

Vlak achter een zwart glimmende cabrio parkeert de man zijn truck. Hij loopt naar de voordeur. Steekt zijn sleutel in het slot.

In de woonkamer staat een magere vrouw in een bloemetjesjurk. Naast haar staan twee koffers. Verschrikt kijkt ze op. ‘Henk...Ik dacht dat je..’

Met zijn handen in zijn  broekzakken kijkt Henk om zich heen. In de hoek van de kamer staat een slanke man in een lichte broek en poloshirt.

Henk stapt naar de man toe. ‘Dus jullie wilden er stiekem vandoor gaan?’

Henk heft zijn vuist naar de man. Die deinst achteruit. Henk drijft hem verder de hoek in, opent zijn vuist en reikt de man een briefje ven € 20,- aan.

‘Maak Janet gelukkig,’ zegt hij. ‘En koop een bos gemengde bloemen voor haar, daar houdt ze van.’

 

Het is avond. Janet en Klaas zitten zwijgend in de cabrio. Achterop zijn de twee koffers vastgebonden. Ze stoppen bij een kleine bungalow. Als ze het huis in gaan staat er een meisje van 16 in de keuken.

Haar haar is wild getoupeerd, ze draagt uitdagende make-up, een mini jurk en een panty waar gaten in zitten.

‘Waar denk jij naar toe te gaan Alice?’ vraagt Klaas.

Alice kijkt hem aan. ‘Ik ga naar een feest. En je moet niet denken dat je me tegen kunt houden.’

Ze loopt naar de keukendeur. Klaas loopt achter haar aan. Ze opent de keukendeur.

‘Wacht,’ zegt Klaas. Hij pakt zijn portemonnee.  Reikt Alice € 20,- aan. ‘Koop een pilletje,’ zegt hij, ‘doe wat levenservaring op.’

 

Een donkere ruimte. Harde muziek. Alice staat enigszins treurig in een hoekje. Een knappe man in een spijkerbroek en strak t-shirt staat naast haar. Hij wil haar een pilletje verkopen, maar ze schudt haar hoofd.

Wanneer hij aan blijft dringen, stemt ze in. Ze geeft hem het briefje van twintig, accepteert het pilletje, doet alsof ze het inneemt, gaat naar de toiletten, spoelt het pilletje door en vlucht naar huis.

 

De knappe man ligt op bed. Ontbloot bovenlichaam, spijkerbroek. De kamer is minimalistisch ingericht. Twee zwarte muren, een enorm abstract schilderij. Twee chromen stoelen met zwart leer.

Er wordt aangebeld. Hij vloekt, loopt naar de deur. Een collectante staat voor hem een stevige, vastberaden vrouw. Hij wil de deur dichtgooien maar ze zet haar voet ervoor.

‘Meneer,’ zegt ze ‘het is belangrijk. Ik collecteer voor een nieuwe stichting. De Stichting tegen vrijgevigheid.

Van het nieuws heeft u misschien al begrepen dat dit een groot probleem voor onze samenleving begint te worden.’ De jongeman krabt op zijn hoofd, vraagt meer uitleg.

Hij vraagt de vrouw te wachten. Hij loopt de kamer in, opent een verborgen kluis. Er ligt een pistool.

De man loopt naar de voordeur. Strekt zijn hand uit naar de collectante. Hij houdt een grote stapel bankbiljetten vast. Met moeite propt hij ze in de collectanten bus. Dan haalt hij een briefje van € 20,- uit zijn broekzak.

‘Deze is voor u,’ zegt hij. ‘Voor uw goede werk.’