monique de greef logo

Kunstenares

van

Sprekende Beelden

Omdat ik hoop dat de emotie waarmee ik een werk maak, raakt aan een emotie van de kijker.

Schrijfster

van

Zwijgende Woorden

Omdat het geschreven woord zwijgend wacht om gezien te worden.

Kunstenares

It is never too late to be who you might have been
- George Eliot

Als zesjarige zat ik verstopt tussen een groepje bomen in de tuin. Ik had water, aarde en plantenresten waarmee ik heksendrankjes roerde. Ik kon er uren mee zoet zijn. Ondertussen mezelf verhalen vertellend. Mijn kunstuitingen hebben wel wat weg van die brouwsels. Ze zijn gemaakt zonder publiek in mijn hoofd en komen voort uit het roeren met verf en water en toevoegingen die voorhanden zijn.

Schilderen met poep?

‘Je bent kunstenares.’ zei iemand. Ik geloofde het niet, want kunstenaars waren in mijn ogen bezield om het ene na het andere kunstwerk te creëren. Daarbij hadden ze een concept voor ogen. Ik schilder, teken, klei en rommel wat aan vanuit emotie. 

Ik probeerde het kunstacademie, het oriëntatie jaar.

‘Om kunstenaar te zijn, moet je bereid zijn om met poep te schilderen,’ werd me verteld. Ik walgde. Niet van de poep maar van de betekenisloze pretentie.

Later liet ik wat van mijn werk aan een erkende kunstenaar zien. ‘Je werk is te divers. Je hebt geen eenduidige uitstraling. Zo kunnen galeries en kunstliefhebbers je niet plaatsen. Een echte kunstenaar heeft een herkenbare stijl,’ kreeg ik te horen.

Jaloezie

Lange tijd ben ik jaloers geweest op kunstenaars die zich in een bepaalde stijl specialiseerden. Op kunstsites zag ik dat ze soms honderden gelijksoortige, herkenbare kunstwerken maakten. Het is me nooit gelukt.

Zodra ik probeer om een bepaalde stijl te herhalen slaat de irritatie toe en blokkeert mijn creativiteit en enthousiasme.

Moed en Tijd

Ik ben nu, 2021, 57 jaar en eindelijk heb ik de moed, de tijd en de vrijheid om te leven naar bovenstaande quote van George Eliot, pseudoniem voor Mary Ann Evans. Engelse schrijfster en dichteres in het Victoriaanse tijdperk.

Mijn werk

Mijn werk bestaat uit een grote diversiteit aan uitdrukkingsvormen. Ik werk meestal in spurts van enkele weken of maanden. Net zolang tot ik een punt van verzadiging bereikt heb en ik dat wat geuit moest worden uit mijn systeem heb.

Schrijfster

Ik wil een tuin vol verhalen creëren. Verhalen die als zaadjes door de lucht zweven. Verhalen die ruisen door de bladeren. En een verhaal dat zich hink-stap-sprong een weg paadt door het groen.

Een verhaal als Oost-Indische kers, slingerend over de grond. Haar ronde bladeren een frisgroene ondergrond voor helder oranje bloemen.

Verhalen die, als de kruipende Phlox, het pad langzaam bedelven onder een tapijt van lila bloemhoofdjes. Verhalen als de statige Alliums die hun bruingebrande hoofden boven het gebladerte omhoog houden totdat de herfstregen hen neer zwiept. Verhalen als de zwierende takken van de treurwilg die sjwoes, sjwoes over het pad slepen.

Verhalen die zich, als de prikkende takken van bramenstruiken, boven, onder, door alles heen knopen en verwoed aan de mouwen van mijn trui trekken. Krassen in mijn arm makend.
Een verhaal met de na-ijlende prikkeling van een per ongeluk vastgepakte brandnetel. En een verhaal dat bedwelmt, als de geur van de tuberoos. Verhalen die langzaam ontluiken, als de aarzelende ontknoping van de blauw purperen kelken van de Anna Paulowna. Behoedzaam de grillen van de weergoden aftastend.

Verhalen die overvloedig neerhangen. Als de blauwe regen die met zijn ineen gevlochten stam de bladderende tuinschuur in een bloemenzee verandert. Verhalen die verwenst, gehaat en bevochten worden, als de Heermoes die in de loop van 450 miljoen jaar gekrompen is tot een schim van zichzelf. Uit schaamte voor wat hij mogelijk heeft gemaakt? Uit een verlangen om voorgoed te verdwijnen? Of uit haat voor de respectloze wijze waarop hij bejegend wordt?

Een verhaal met de aaslucht van Dracunculus vulgaris. En een verhaal met de kwijnende pracht van een uitgebloeide pioenroos. Verhalen als een groene oase, met het gezoem van bijen en de zoete lucht van bloeiende Linde.

Een tuin om in te dwalen

Een tuin vol beeldverhalen

Een tuin om te verdwalen

Tuinierster

omdat

Planten en bloemen me nederig houden, me inspireren.

Me dagelijks tonen dat er geen kunst is die ik kan maken, die de natuur kan evenaren.

tuin4 min