monique de greef logo

Raw Art

Raw Art is een manier om uiting te geven aan de impulsen en emoties van een individu met gebruikmaking van de materialen die voorhanden zijn zonder acht te slaan op traditionele conventies ten aanzien van kunst. Raw art is afgeleid van het Franse ‘Art brut’.

De Franse kunstenaar Jean Dubuffet (1901 –1985) introduceerde de term in 1945. Hij had een grote belangstelling voor tekeningen van kinderen, psychiatrische patiënten en gedetineerden. Zelf had hij een opleiding aan het kunstacademie in zijn geboorteplaats Le Havre gevolgd. Hij zag een groot verschil tussen de werken van kunstenaars die geschoold waren op een academie en de rauwe expressie van mensen zonder kunstopleiding.

Dubuffet bezocht psychiatrische ziekenhuizen en begon het werk van patiënten te verzamelen. Daarnaast verzamelde hij werk van kluizenaars, gevangenen, mystici, anarchisten en rebellen. Steeds vaker paste hij Art brut toe in zijn eigen werk.

Mensen die uiting geven aan hun emoties middels Raw art zijn niet snel geneigd om zichzelf kunstenaar te noemen. Zij geven expressie aan dat wat in hen leeft. Tegenwoordig wordt Raw art ook wel Outsider art genoemd. Het Engelse tijdschrift Raw Vision Magazine, opgericht door John Maizels, is een promotor van Raw art.